Ecja me shqiptarinë apo me partinë?

user3

Shkruar nga Hysamedin Feraj, më 03.01.2016. Qytetar i mirë është një që nuk iu qëndron besnik partive; aq më pak udhëheqësve të saj. Nëse është fjala për besnikëri dhe nëse ekziston ndonjë detyrim i posaçëm moral ndaj bashkësisë së definuar si qytetare, kombëtare, ose njerëzore, atëherë duhet zgjedhur besnikëria e […]

RËNDËSIA E KONGRESIT TË LUSHNJËS

User1

21-31 janar 1920 Nisi punimet Kongresi Kombëtar i Lushnjës, i cili miratoi Aktin Kushtetues për pavarësinë e plotë të Shqipërisë dhe të shtetit shqiptar, si edhe zgjodhi Këshillin e Lartë prej 4 vetash, regjencën, që do të kryente funksionet e kryetarit të shtetit dhe  Këshillin Kombëtar me 37 vetësh, në funksion […]

Sfida e shtetit zhvillimor

User1

Në këtë numër të ‘Antologjisë Politike’ ju sjellim një shkrim të Tezateza Problemi i zhvillimit ekonomik në Kosovë nuk është problem i nivelit të politikave. Ai është problem i strukturës së vetë shtetit. Në terminologjinë e ekonomisë politike bëhet një dallim midis politikave kuantitative ekonomike dhe politikave strukturore ekonomike. Politikat […]

NË SHOQËRI ASGJË NUK ËSHTË NATYRORE. AS TËRMETI

User1

Nga Hysamedin Feraj (Botuar në ‘Publikja Shqiptare’, nr.4, viti 2019) Nga “të diturit” ky pohim u “saktësua” dhe u deklarua shpejt: “tërmeti është natyror, pasojat janë shoqërore”! Ky saktësim është i gabuar. Megjithatë, deklarimi tregon se për disa nevojitet një kthjellim i mëtejshëm i pohimit “tërmeti është fenomen shoqëror”. Dhe […]

SERBOFILIA SHQIPTARE NË SULM

User1

Nga Hysamedin Feraj, shkruam më 11 nëntor 2019 Edi Rama, kryeministri i shtetit të Shqipërisë londineze, është vënë në krye të sulmit serbofil kundër shqiptarëve, si komb dhe si shtete. Ndërkaq e vetmja gjë që e lidh Edi Ramën me Rilindjen shqiptare është se rilindësit qysh atëherë e emërtuan Edi […]