Libraritë më të bukura të botës/FOTO

user3

Me arkitekturë ikonike, koleksione mbresëlënëse të artit dhe kopshte të zbukuruara, këto librari kanë më shumë sesa libra të ekspozuar. Ndërkohë që të gjithë jemi në dijeni se një libër nuk duhet gjykuar nga kopertina e tij, vlerësimi i diçkaje tjetër e cila bazohet në pamjen e tij jo vetëm […]

Më në fund ide të reja! (2)

user3

Nga Alain Brossat Përktheu Elvis Hoxha Ja dhe një ide tjetër budalle, krejt ide-reflekse e ngjallur në të menduarin-rrëmujë (mendimi i aparatuar nga pushteti): ideja se pushtimi i Kapitolit nga lukunia pro-Trump është domosdoshmërisht një spektakël i dhimbshëm. Po qe se, përkundrazi, këta imazhe na nxjerrin përpara fundin grotesk të «Make […]

ÇFARË ËSHTË AUTIZMI?

User2

Autizmi është çrregullim neurobiologjik kompleks e shumëplanësh i zhvillimit të njeriut , pjesë e  Çrregullimeve të Spektrit Autik Sot të paktën 1 në 88 vetë diagnostikohen me autizm duke e bërë këtë te fundit më të shpesht se kanceri, diabeti dhe SIDA të marra së bashku Është diagnozë aq e gjerë sa […]

Çfarë ndodhi pas Pranverës Arabe

user3

E quajnë Pranvera Arabe. Protesta e cila filloi para dhjetë vitesh në Tunizi dhe u përhap nëpër rajon. U rrëzuan autokratë dhe filluan luftëra. Tunizia ia doli ta evitojë këtë gjë. Këtij vendi i referohen si rast suksesi nga të gjithë vendet e Pranverës Arabe. Por, a mundemi me të […]

Historia e Valles së Osman Takës

user3

Në Çamëri, në vendin e quajtur Konispoli, jetonte fisi i Takajve, aty ku lindi Osman Taka, një djalë me trup elegant, i pashëm dhe burrëror. Historia fillon në kohën e pushtimit të Perandorisë Osmane ku Konispoli ka qenë qendër administrative e cila kontrollohej nga ana ushtarake “Karakolli i Qafë Botës”, […]

Botëkuptimet e Sami Frashërit dhe Vaso Cubrilloviqit përmes veprave të tyre – Copëza nga “Publikja shqiptare 3, Fraza politike” (2018)

user3

Rrënimi i Perandorisë Osmane në Ballkan solli një situatë të re për popullin shqiptar: mundësinë për të evidentuar kombin dhe për të krijuar shtetin shqiptar. Menjëherë pas kësaj shembjeje, qëllimi kryesor i intelektualëve shqiptarë, por edhe i atyre serbë, ishte që të ndikonin tek bashkëkombasit e tyre për të ndërtuar […]

Gazetaria kritike sipas Fan Nolit: “Këtu s´kemi ardhur për të luftuar kundër erës me një mënyrë akademike, po kundër kaktorëve të gjallë të katasrofës kombëtare.”

user3

Ja mendimi i Nolit në lidhje me gazetarinë kritike, gazetari që sot nuk është edhe aq e shpeshtë: “Është fare e drejtë që një gazetë duhet të luftojë më tepër parimet se sa personat e kundërshtarëve. Shumë e vërtetë, po kjo nuk domethënë se personat e kundërshtarëve janë të shenjtë […]