10 Filma Distopik Oruellian

user3

Nga Derek Draven George Orwell është përmendur si një prej autorëve më ndikues në historinë njerëzore, kryesisht falë një serie veprash të cilat flasin për rrezikun e konformitetit social dhe lindjes së mundshme të shtetit policor totalitarian. Nëpër dekada, vepra e tij themelore “1984” është përdorur si një paralajmërim i […]

Në lidhje me lirinë e shprehjes

User1

Nga Jacques Rancière, përkthyer në shqip nga Elvis Hoxha Contretemps riboton një tekst të Jacques Rancière, tekst i botuar fillimisht në Médiapart.  Autori analizon dhe reagon për sa i takon tjetërsimit aktual të laicitetit dhe lirisë së shprehjes. ***  Atentati i pështirë i kryer kundër mësuesit Samuel Paty prej një krimineli të fanatizuar ngjalli indinjatë […]

Mbi imazhet e urrejtjes

RrugaPress2

Daniel Hornuff, në intervistë, botuar më 22 tetor 2020 Në debatet rreth urrejtjes në rrjet, shpesh bëhet fjalë për gjuhën. Kulturologu Daniel Hornhuff në librin e tij Imazhet e urrejtjes vë në pah gjithashtu edhe kuptimin e këtyre imazheve. Në këtë bisedë ai do të na sqarojë se përse këto […]

“Paraziti”- Kush është paraziti?

user3

Nga Gent Amzai “Vetëm një herë sa të kapërceni barrierën prej dy centimetrash të gjatë, që quhet titra, do t’ju paraqiten shumë më shumë filma të mahnitshëm”, – kjo ishte ajo që Bong Joon Ho, regjizori koreanojugor i filmit “Parasite”, tha kur pranoi çmimin “Filmi më i mirë i huaj” […]