Guterres: Bota, nën një pandemi të shkeljeve të të drejtave të njeriut

user3
0 0

Sekretari i Përgjithshëm i Kombeve të Bashkuara Antonio Guterres tha se një vit pas shpërthimit të pandemisë së virusit Corona, bota ka treguar se po përballet me një pandemi të shkeljeve të të drejtave të njeriut.

COVID-19 ka thelluar ndarjet ekzistuese, dobësitë dhe pabarazitë dhe ka hapur çështje të reja, duke përfshirë çështjet e të drejtave të njeriut, tha Guterres në një shkrim të një autori për The Guardian.

Duke vlerësuar që virusi Corona është përhapur sepse varfëria, diskriminimi dhe shkatërrimi i mjedisit natyror kanë krijuar dobësi të mëdha në shoqëritë tona, Guterres vuri në dukje se jeta e qindra miliona familjeve kanë pësuar ndryshime të mëdha për shkak të humbjeve të punës, rritjes së borxheve dhe uljes së të ardhurave.

Guterres vuri në dukje se punonjësit në vijën e parë të luftës kundër virusit, personat me aftësi të kufizuara, të moshuarit, gratë dhe pakicat u prekën veçanërisht, dhe shtoi se në disa muaj, përparimi në fushën e barazisë gjinore u rikthye dekada më parë.

Varfëria ekstreme po rritet për herë të parë në dekada, paralajmëroi Guterres. Ai veçanërisht vuri në dukje dështimin për të siguruar drejtësi në vaksinimin kundër koronavirusit. Vetëm 10 vende morën më shumë se 75 përqind të të gjitha vaksinave kundër COVID-19 dhe më shumë se 130 vende nuk kanë marrë qoftë dhe një dozë të vetme vaksine, theksoi Guterres.

Sekretari i Përgjithshëm i KB tha se virusi Corona kishte kërcënuar të drejtat politike dhe civile, duke shtuar se, duke përdorur pandeminë si justifikim, autoritetet në disa vende kishin vendosur një gjendje të jashtëzakonshme për të shtypur disidentët, për të heshtur raportimin e pavarur dhe për të kufizuar aktivitetet e OJQ-ve.

COVID-19 ka ngurtësuar dy të vërteta themelore në lidhje me të drejtat e njeriut. Së pari, shkeljet e të drejtave të njeriut dëmtojnë të gjithë, dhe së dyti – të drejtat e njeriut janë universale dhe na mbrojnë, theksoi Guterres.

Ai përsëriti se një përgjigje efektive ndaj pandemisë duhet të bazohet në solidaritet dhe bashkëpunim.

Rruga Press

Next Post

Komisionerja e BE thirrje për “kandidatë me integritet”, çfarë diskutoi me Ramën e Bashën

Rreth dy javë nga skadimi i afatit për partitë politike për të regjistruar kandidatët për deputetë ka ardhur një paralajmërim i fortë edhe nga Bashkimi Europian. Komisionerja për Punët e Brendshme në BE, Ylva Johansson, zhvilloi një takim në Shqipëri me drejtuesit kryesorë politikë në vend ku edhe u kërkoi […]