Kroacia kritikohet për “drejtësi të ngadaltë” në gjyqet e krimeve të luftës

RrugaPress2
0 0
Drejtësia për viktimat po vonohet dhe besimi i publikut në sundimin e ligjit rrezikohet sepse gjyqet e krimeve të luftës në Kroaci zvarriten për shumë kohë, thanë dy organizata të të drejtave të njeriut.

Dy organizata kroate të të drejtave të njeriut kritikuan Kroacinë për “përpunimin e ngadaltë të krimeve të luftës” në një deklaratë për të shënuar Ditën Evropiane për Viktimat e Krimit të hënën.

“Procedurat penale për krimet e luftës janë padyshim të një rëndësie të veçantë… Zbatimi i tyre efektiv garanton drejtësi për viktimat”, tha Documenta me qendër në Zagreb – Qendra për Ballafaqimin me të Kaluarën dhe Qendra për Paqen, Jo Dhunën dhe të Drejtat e Njeriut me bazë në Osijek.

Ato theksuan se në një numër gjykimesh të vazhdueshme krimesh lufte, asnjë seancë nuk është caktuar gjatë vitit të kaluar.

Një nga këto është procesi ligjor një dekadë i gjatë në çështjen kundër deputetit kroat dhe gjeneralit të kohës së luftës Branimir Glavas, i cili është gjykuar në mënyrë të përsëritur për krime kundër civilëve serbë në qytetin lindor të Osijekut në 1991.

“Rigjykimi i të pandehurit Branimir Glavas dhe të tjerëve për krime në Osijek filloi përsëri më 3 qershor 2019. Përqendrimi më i madh i seancave dëgjimore ishte në nëntor 2019, pas së cilës gjykata refuzoi për muaj me radhë të merrte në pyetje drejtpërdrejt të sëmurin rëndë Nikola Jaman, një dëshmitar kryesor për një pjesë të aktakuzës”, thanë të dy grupet e të drejtave të njeriut.

“Pastaj më 9 mars 2020, tre dëshmitarë të mbrojtjes dëshmuan dhe deri më sot, nuk janë caktuar seanca të tjera për vazhdimin e gjyqit”, shtuan ata.

Çështja Glavas do të zgjatet edhe më tej sepse kryetarja e trupit gjykues në gjyq në Gjykatën e Qarkut në Zagreb, u emërua si gjyqtar në Gjykatën e Lartë Penale të sapo-themeluar dhe çështjet e saj aktuale, përfshirë ajo Glavas, tani do t’u shpërndahen gjykatësve të tjerë.

Të dy grupet e të drejtave gjithashtu vunë në dukje se seancat në gjyqet e krimeve të luftës në Gjykatën e Qarkut Osijek – për shembull, çështjet në lidhje me rënien e qytetit të Vukovarit në vitin 1991 dhe krimet e kryera në kampet e paraburgimit të drejtuara nga Serbia – nuk janë planifikuar aq shpesh sa parashikohet nga kodi penal i Kroacisë.

“Është e papranueshme që organet gjyqësore të lejojnë që procedimet të zhvillohen për një kohë kaq të gjatë – një kohë shumë të gjatë – dhe me një kosto të konsiderueshme në kohë dhe burime”, thanë ato.

Kjo jo vetëm që i bën gjykimet më të shtrenjta dhe dëmton të pandehurit dhe viktimat, por gjithashtu rrezikon besimin e publikut në efikasitetin e sundimit të ligjit./birn/

Rruga Press

Next Post

Roboti operon pacientin me tumor

Një pacient i cili vuante nga një tumor në veshka ka qëndruar zgjuar përgjatë operacionit të kryer nga një robot. Në spitalin Molinette në Torino, roboti që luante rolin e kirurgut kreu për herë të parë në botë një operacion të këtij lloji. Operacioni u krye në departamentin e urologjisë […]