Kroacia padit ish-paraushtarakun serb për torturim, vrasje të adoleshentit

RrugaPress2
0 0

Zyra e Avokatit të Shtetit Kroat në qytetin e Osijekut tha të mërkurën se ka paditur një ish-anëtar të forcave paraushtarake serbe për përfshirje në torturat dhe vrasjen e një të mituri pas pushtimit të qytetit të Vukovarit në nëntor 1991.

I dyshuari pa emër, një qytetar 70-vjeçar i Kroacisë dhe Kanadasë, po mbahet në paraburgim për shkak të rrezikut që ai të mund t’ia mbathë.

Zyra e Avokatit të Shtetit tha se krimi u krye mbrëmjen e 18 nëntorit 1991, në vendin e magazinimit industrial Velepromet në Vukovar, ku civilë kroatë dhe anëtarë të forcave të armatosura kroate u ndaluan, abuzuan dhe u vranë pas rënies së Vukovarit në duart e forcave serbe.

I pandehuri dhe dy anëtarë të tjerë të njësive paraushtarake serbe pretendohet se kanë abuzuar fizikisht dhe kanë vrarë viktimën 16-vjeçare në vend.

“Ata e goditën atë me grushta, e shkelmuan dhe e goditën me qyta pushke në të gjithë trupin dhe kur ai ishte i shtrirë në tokë, ata e goditën atë disa herë me bajoneta ushtarake dhe kështu e vranë”, tha Zyra e Prokurorit të Shtetit në një deklaratë.

Vukovari u rrethua nga fundi i gushtit 1991 nga Ushtria Popullore Jugosllave dhe paraushtarakët serbë.

Mbrojtësit e qytetit kroat u dorëzuan më 18 nëntor, pas së cilës e gjithë popullata joserbe u dëbua dhe një numër të burgosurish lufte dhe civilësh u dëbuan në burgje dhe kampe paraburgimi në Serbi, ndërsa 260 njerëz u ekzekutuan në Ovcara dhe në vende të tjera.

Ovcara u bë varri masiv më i madh i luftës në Kroaci.

Mbi 3,000 ushtarë dhe civilë vdiqën gjatë rrethimit të Vukovarit dhe pasojave të tij, 86 prej tyre fëmijë.

Vukovari dhe zona përreth tij iu dorëzuan kontrollit të Kombeve të Bashkuara pasi lufta përfundoi në vitin 1995 dhe ai më në fund u riintegrua në Kroaci në janar 1998.

Rruga Press

Next Post

JA SI PËRSHKRUHEN DHOMAT E IZOLIMIT NË DOKUMENTET E HETUESISË SË VITIT 1957

Nga një raport i Degës së Hetuesisë në Drejtorinë e Sigurimit të Shtetit, i datës së 11 dhjetorit 1957, hartuar dhe firmosur nga kryetari i kësaj dege, në këtë kohë, Nevzat Haznedari, mësohen detaje mjaft të vlefshme zyrtare mbi kushtet e dhomave të izolimit, ku mbaheshin të arrestuarit gjatë periudhës […]