Përvjetorët gjeopolitikë të 8 qershorit

User2
1 0
Shpërndaje

Ngjarjet dhe personalitete që bënë histori në 8 qershor

Sot është dita Botërore e Oqeaneve

218- Beteja e Antiokisë zhvillohet midis ushtrisë romake të Perandorit Macrinus dhe trupave besnike të Heliogablus, pretendent i fronit perandorak. Ky i fundit do të fitojë dhe do të shpallet perandor, ndërsa Macrino, duke ikur në Itali, do të kapet në Kalcedon dhe më pas do të ekzekutohet në Kapadokia.

Advertisements

632- Profeti Muhamed vdes në Medinë.

1042- Edward Rrëfyesi, kurorëzohet Mbret i Anglisë. Në 1161 ai do të shenjtërohet nga Papa Aleksandri III.

1845- Andrew Jackson, presidenti i 7-të i Shteteve të Bashkurara dhe promovuesi i sistemit të plaçkës, vdes.

1861- Lufta Civile: Tenesi shkëputet nga Bashkimi.

1867- Perandori Austriak Francez, Joseph I, kurorëzohet Mbreti Apostolik i Hungarisë.

1921- Lindi Suharto, presidenti i 2-të i Indonezisë nga 1968 deri në 1998.

1928- Eksepedita Veriore: Trupat e Chiang Kai-Shej hyjnë në Pekin.

Advertisements

Kuomintang më pas do të vendosë të transerojë kryeqytetin në Nanjing.

1953- Lindi Ivo Sander, Kryeministri Kroat nga 2003 deri në 2009.

1967- Gjatë Luftës Gjashtë Ditore, anija spiune Amerikane USS Liberty, goditet aksidentalisht nga një sulm izraelit.

1969- Gjenerali Fracisco Franco urdhëron mbylljen e kufirit spanjoll të Gjibraltarit.

1987- Zelanda e Re miraton Aktin e Çarmatimit Bërthamor.

2015- Vdes Chea Sim, udhëheqës që nga viti 1991 Partisë Popullore Kamboxhiane (ish-Partia Revolucionare e Popullit Kampuchean.)

Përktheu Rruga Press

Burimi: https://www.limesonline.com

©RrugaPress Të gjitha të drejtat të rezervuara
Next Post

Thirrje grupit G7: Shpërndaji vaksinat

ShpërndajeMiliona vaksina kundër coronavirusit mund të humbasin, nëse vendet e pasura dërgojnë përnjëherë sasi të mëdha dozash në vendet e varfra, paralajmëroi Fondacioni për Fëmijë i Kombeve të Bashkuara, UNICEF. Sipas tij, furnizimi duhet të jetë i vazhdueshëm gjatë gjithë vitit, sepse vendet e varfra nuk kanë burime për t’i […]