Sa mbrojtje ofron një dozë e vetme vaksine? Britania jep lajmin e shumëpritur

User1
0 0
Shpërndaje

Edhe një dozë e vetme e vaksinave AstraZeneca dhe Pfizer mund të zvogëlojë shumë zinxhirin e infeksioneve: konfirmojnë dy studime të mëdha të kryera në Angli.

Ky është lajmi që kemi pritur dhe vjen nga dy studime autoritare britanike: vaksinat jo vetëm që ulin në mënyrë drastike mundësinë e infektimit me virusin Covid, por gjithashtu përgjysmon shanset e infektimit të familjes dhe miqve.

Analiza e parë (pjesë e një studimi paraprak, ende jo e verifikuar në rishikimin e kolegëve) është rezultat i një bashkëpunimi midis Universitetit të Oksfordit dhe Zyrës Britanike për Statistikat Kombëtare, dhe përfshiu mbi 370,000 pjesëmarrës të imunizuar me vaksina nga Oxford-AstraZeneca dhe Pfizer -BioNtech: hulumtimi ka treguar se, pas një doze të vetme të vaksinës, infeksionet u ulën me 65%, një përqindje e ngjashme me mbrojtjen e dhënë nga antitrupat e zhvilluar pas një infeksioni të kontraktuar natyrshëm.

Sidoqoftë, ajo që është e rëndësishme të nënvizohet është se, edhe nëse të vaksinuarit ishin të infektuar, ata morën sëmundjen në një formë shumë më të lehtë dhe me një ngarkesë të ulët virale: kjo është ajo që zbulon studimi i dytë, i kryer nga Departamenti Britanik i Shëndetësisë, që përfshiu mbi 500,000 familje angleze. Studimi zbuloi se shanset e transmetimit të infeksionit në familjet e tyre u ulën me gati gjysmën e atyre që ishin të infektuar me SARS-CoV-2 por kishin marrë tashmë dozën e parë të vaksinës, krahasuar me ata që u sëmurën pa u vaksinuar.

Duke kombinuar të dhënat e dy studimeve, llogaritjet bëhen shpejt, nënvizon një artikull i botuar nga Guardian: “Për çdo gjashtë persona të infektuar nga një pacient i pavaksinuar, vetëm një është i infektuar nga një pacient i vaksinuar“. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të vaksinoheni sa më shpejt që të jetë e mundur. Për më tepër, këto studime, pikërisht sepse ato u kryen në Angli, nënvizojnë se nuk ka vaksina të serive A dhe seri B midis atyre të aprovuara nga BE dhe se vaksina është mënyra e vetme që mund na kthejë në jetën paraCovid sa më shpejt të jetë e mundur.

Rruga Press


Next Post

Tkurret sërish popullsia, në kulmin e pandemisë nga Shqipëria u larguan 23 mijë njerëz

ShpërndajeAs pandemia nuk ka arritur të frenojë largimin e shqiptarëve jashtë vendit. Të dhënat e INSTAT, që duhet të ishin publikuar në fillim të vitit, por kanë dalë vetëm sot, tregojnë se gjatë 2020-s, 23 854 persona u larguan nga Shqipëria. Për shkak të Covid-19, INSTAT raporton se për herë […]