Shkencëtari gjerman: Jam 99.9% i sigurt që pandemia doli nga laboratori në Wuhan

user3
0 0

Një shkencëtar gjerman thotë se ai është ‘99.9 përqind i sigurt’ se koronavirusi doli nga një laborator në Wuhan të Kinës, aty ku shpërthyen edhe infektimet e para, për tu përhapur më pas si një fatalitet në të gjithë botën.

Dr Roland Wiesendanger, një fizikan nga Universiteti i Hamburgut, ka botuar një shkrim 100-faqëshe që paraqet ato që ai pretendon se janë prova që tregojnë një rrjedhje infeksioni në Institutin e Virologjisë Wuhan, në qytetin ku filloi pandemia.

Profesori thotë se fakti që nuk është gjetur asnjë strehë kafshësh, shqetësimet për sigurinë në lidhje me laboratorin dhe fakti që studiuesit ishin të përfshirë në hulumtimet e diskutueshme për t’i bërë viruset më infektive ndaj njerëzve, të gjitha konfirmojnë pikëpamjen e tij.

Megjithatë shumë të tjerët e kanë kritikuar ‘kërkimin’ e tij – duke thënë se është joshkencor, mbështetet në raportet e gazetave dhe videot YouTube si burime, dhe theksojnë se ai nuk është një ekspert i viruseve.

Shkrimi i tij u botua vetëm 10 ditë pasi shkencëtarët e OBSH-së duke hetuar origjinën e Covid në Wuhan u kërkuan shkencëtarëve të hidhnin poshtë teoritë e rrjedhjeve të laboratorit, duke thënë se mundësia është “jashtëzakonisht e pamundur”.

Dr Wiesendanger pranoi hapur për mediat gjermane se ai nuk ka asnjë “bazë shkencore” për të besuar se virusi u arratis nga laboratori i Wuhan.

Por ai këmbënguli se ka mjaft ‘prova rrethanore’ që sugjerojnë se një rrjedhje laboratori është shpjegimi më i mundshëm.

“Unë jam 99.9 përqind i sigurt që koronavirusi erdhi nga laboratori,” i tha ai gazetës gjermane ZDF.

Ndër provat që Dr Wiesendanger paraqet është fakti që, përkundër këmbënguljes së Kinës që janë kryer kërkime të hollësishme, ende nuk është gjetur ndonjë strehim natyror për virusin.

Versioni më i afërt i Covid që gjendet në natyrë është një koronavirus i gjetur në lakuriqët e natës që jetojnë në një minierë në Mojiang në 2012 – etiketuar RaTG13 nga studiuesit.

Dr Wiesendanger tregon se këta lakuriqë jetojnë rreth 1,200 milje nga Wuhan, që do të thotë se nuk ka gjasa që ata ta mbartnin virusin në qytet.

Shkencëtarët e OBSH-së gjithashtu theksuan në raportin e tyre se kontakti midis qytetarëve të Wuhan dhe lakuriqëve të natës është i pamundur.

Ai argumenton se mënyra më logjike që koronavirusi të ketë arritur në Wuhan ishte përmes mostrave të mbledhura në Institutin e Virologjisë Wuhan për kërkime.

Ai thotë se virusi më pas u adaptua nga njerëzit në të ashtuquajturën hulumtim ‘fitim-i-funksionit’, i krijuar për ta bërë atë më infektues dhe potencialisht më vdekjeprurës.

Dr Wiesendanger tregon për prova që tregojnë se Covid është përshtatur mirë për të infektuar qelizat njerëzore . Ai thotë se shqetësimet e sigurisë të ngritura në lidhje me laboratorin para fillimit të pandemisë tregojnë se një rrjedhje infektimi do të ishte e mundur dhe më tej pretendimet se shkencëtarët që punonin në institut ishin ndër disa nga të infektuarit e parë.

Ai argumenton se punimi i tij nuk ka për qëllim komunitetin shkencor, por për të ndezur debat publik – veçanërisht rreth hulumtimit se si erdhi virusi.

Përfundimet e Dr. Wiesendanger pajtohen me disa zyrtarë amerikanë, të cilët kanë argumentuar se një rrjedhje laboratorike është shpjegimi ‘më i besueshëm’ për pandeminë.

Por studiuesit e OBSH-së të udhëhequr nga Dr Peter Embarek, një ekspert se si viruset kërcejnë nga kafshët tek njerëzit, nuk pajtohen.

Duke vizituar Institutin Wuhan në qendër të teorive të rrjedhjes së virusit, Dr Embarek tha se është ‘jashtëzakonisht e pamundur’ që virusi të dalë në shesh dhe bëri thirrje për asnjë studim të mëtejshëm të kësaj teorisë.

Ky qëndrim është ndjekur që nga shefi i OBSH-së Dr Tedros i cili këmbënguli që të gjitha teoritë të mbesin në tryezë, megjithëse është e paqartë nëse ai propozon të studiojë më tej rrjedhjet laboratorike.

Next Post

OBSH: Pandemia do të përfundojë në fillim të vitit 2022

Drejtori rajonal i Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) për Evropën, Hans Kluge theksoi se shpërthimi i koronavirusit (COVID -19) do të përfundojë në fillim të vitit 2022. Hans Kluge theksoi për televizionin shtetëror danez DR se COVID-19 do të vazhdojë të jetë i pranishëm në vitin 2021, por do të […]