Studimi: Personat që kanë kaluar Covid-19 kanë probleme me kujtesën

RrugaPress2
0 0

Jeni të shpërqendruar, harroni shpesh gjërat që duhet të bëni, jeni të zhytur në një lloj mjegulle mendore edhe muaj pasi keni kaluar Covid-19.

Këto janë disa nga efektet që Cvoid-19 le pasi ju e kaloni.

“Tashmë në maj, kur filluam të kontrollonim pacientët e parë që ishin shëruar nga Covid, kishte nga ata që na thanë” doktor jam mirë fizikisht, madje nuk kollitem më, por i harroj gjërat” Nuk mund të përqendrohem, shpesh luftoj edhe thjesht për të thirrur”, thotë  Alberto Priori, drejtori i klinikës neurologjike të kampusit universitar në San Paolo.

Studiuesit, disa muaj më vonë, iu nënshtruan një serie testesh njohëse për 38 persona midis 22 dhe 74 të cilët nuk kishin probleme me kujtesën ose vëmendjen para se të sëmureshin dhe të përfundonin në spital për shkak të Covid-19.

Rezultati? Gjashtëdhjetë për qind e atyre që u rikuperuan pesë muaj pas daljes nga spitali ende kishin ngadalësim mendor dhe shurdhim, 20 për qind “vështirësi objektive të kujtesës”. Çrregullimet që nuk shoqërohen me depresionin, theksojnë studiuesit, por lidhen me ashpërsinë e dështimit relativ të frymëmarrjes gjatë fazës akute të sëmundjes.

Rruga Press

Next Post

Kroacia kritikohet për “drejtësi të ngadaltë” në gjyqet e krimeve të luftës

Dy organizata kroate të të drejtave të njeriut kritikuan Kroacinë për “përpunimin e ngadaltë të krimeve të luftës” në një deklaratë për të shënuar Ditën Evropiane për Viktimat e Krimit të hënën. “Procedurat penale për krimet e luftës janë padyshim të një rëndësie të veçantë… Zbatimi i tyre efektiv garanton […]